of Norway

Guide til keycaps


Keycaps, kalt tastehetter på norsk, er de fysiske tastene som du trykker på når du bruker et tastatur. Disse er festet direkte på bryteren som ligger under. For mekaniske tastatur kan keycaps som regel byttes ut, noe som gir muligheter for å tilpasse tastaturet til dine egne behov og preferanser.

I denne korte guiden tar vi en titt på de ulike profilene, hvilke metoder og materialer som brukes i produksjon av keycaps, og hvordan disse kan farges. Tilslutt kommer noen tips til hva du bør tenke på om du ønsker å kjøpe deg et nytt sett.

CSA profil.

Cherry profil.


Profiler, rader og størrelser

Profilen sier noe om hvordan en keycap er utformet. For eksempel kan berøringsflaten være firkantet eller avrundet, skråstilt eller flat. Noen vanlige profiler er Cherry, OEM, SA, XDA og DSA. OEM er den mest utbredte profilen. Cherry er en av de mest populære profilene. Disse to profilene er relativt like.

For en visuell sammenlikning og oversikt over de ulike profilene, er nettsiden keycaps.info veldig nyttig! For mer utfyllende informasjon og illustrasjoner anbefales det å ta en titt her.

På et fullt tastatur er det 6 rader. For de to øverste og de to nedeste radene har hver keycap identisk form (helningsvinkel). Derfor ender vi opp med 4 rader som har forskjellig utforming. Disse radene benevnes med nummer 1-4.

Rad 4 er funksjonstastene og tallrekken (som vist på bildet).
Rad 3 starter med [Tab] og [Q].
Rad 2 starter med  [Caps Lock] og [A].
Rad 1 tilsvarer de to nederste radene på tastaturet.

Alle tastene på hver rad har samme høyde og helningsvinkel, men det kan være forskjeller i høyde og vinkel mellom de forskjellige radene. Noen produsenter benevner rad 1 øverst og rad 4 nederst - men prinsippet er det samme, enten det går fra 1-4 eller 4-1.

Når det gjelder størrelsen på tastene, er det vanlig i oppgi disse i units. 1u tilsvarer størrelsen på en alfanumerisk tast (de tastene som innehar alle bokstavene i alfabetet). Spacebar/mellomromstasten har vanligvis størrelse 6.25u, dvs 6.25 ganger større enn en de alfanumeriske tastene. Som regel har de fleste tastene standard størrelse, men enkelte taster benyttes litt ulikt avhengig av layoutet, f.eks. for [Shift] og kontrolltastene [Alt], [Fn] og [Win/Command].



Ulike materialer

De mest brukte materialene som brukes i produksjon av keycaps er:

  • ABS (akrylnitril-butadien-styren) og
  • PBT (polybutylen tereftalat)

Disse materialene har forskjellige egenskaper som kan påvirke levetiden og følelsen tastene gir.

ABS er vanligvis det billigere alternativet og finnes i en rekke forskjellige farger og mønstre. ABS er lettere å gi sterke farger som knallgul og knallgrønn, og har generelt flere farger å velge i. ABS kan imidlertid slites raskere enn PBT og kan også bli glatt og glinsende over tid. Fettmerker vises som regel lettere på ABS fordi overflaten ofte er glattere.

PBT er kjent for å være mer holdbart enn ABS, og har en mer matt og teksturert overflate. PBT keycaps kan også være vanskeligere å produsere og er derfor ofte dyrere enn ABS keycaps. PBT er mer motstandsdyktig mot slitasje og kan beholde sin matte overflate selv etter langvarig bruk. PBT er sjeldnere og derfor er det ofte færre farger å velge i, samt at fargene kan virke mer duse.

Det finnes også andre materialer som brukes til keycaps, som for eksempel akryl og metall. Disse materialene gir unike utseender, men er ikke like vanlige som ABS og PBT.

Produksjonsmetoder

Det finnes flere forskjellige produksjonsmetoder for keycaps. En vanlig metode er å sprøytestøpe, der plastmaterialet injiseres i en form for å lage en perfekt formet keycap. Andre metoder inkluderer dreiing, der keycapsen er skåret ut av et stykke materiale, og støping i form, der plasten helles inn i en form.

"Double shot injection" er en produksjonsprosess der det injiseres to forskjellige plastmaterialer i en form for å skape en enkelt keycap med to forskjellige farger eller teksturer. Først injiseres det ene materialet i formen, og dette danner grunnlaget for keycapen. Deretter injiseres det andre materialet i molden rundt det første materialet, slik at det blir skapt en overflate som ligger på toppen av det første materialet. Resultatet er en keycap som har to forskjellige plastmaterialer som er integrert i en enhetlig del. Fordelen med denne produksjonsmetoden er at tegnet/bokstaven på tasten er en del av selve tasten. Det er med andre ord helt umulig å slite vekk skriften på tasten siden denne er en fysisk del av tasten. Foreløpig er det mest vanlig å bruke ABS i denne produksjonsmetoden, da produksjon med ABS er både enklere og billigere.

Farge og design

Dye sublimation: Dette er en prosess hvor et design blir påført keycapen ved hjelp av varme og trykk. Først blir et design skrevet ut med spesiell blekk på en transferfilm, som deretter blir plassert på keycapen. Keycapen og transferfilmen blir deretter utsatt for høy varme og trykk, noe som får blekket til å sublimere (gå fra fast form til gassform) og trenge inn i keycapen. Resultatet er en fargefast og slitesterk design som sitter inne i materialet.

Reverse dye sublimation: Dette er en lik prosess som dye sublimation, men i stedet for å bare farge et eller flere tegn på en tast, blir hele overflaten til tasten farget, minus selve tegnet. 

Pad printing: Dette er en metode hvor en keycap blir påstemplet et design. En silikonpute med designet blir presset ned mot keycapen, og blekk blir overført fra platen til keycapen. Dette gir en nøyaktig og holdbar påføring av designet, men begrenser mulighetene for komplekse design.

Laseretsing: Dette er en prosess hvor et design blir brent inn i overflaten på keycapen ved hjelp av en laser. Fordelen med denne metoden er at det gir høy detaljrikdom og muligheten til å lage intrikate mønstre og design, men det er begrenset til å kun kunne lage enkeltfargede design.

Tips før kjøp

Om du har funnet et sett keycaps du liker, kan det være lurt å sjekke følgende:

- Er de kompatible med bryterne dine? Dersom du har brytere i Cherry MX design, må de være kompatible med disse. Se etter utsagn som f.eks.  "passer alle MX-brytere eller tilsvarende kloner".

- Inneholder settet taster som faktisk passer tastaturets layout? Dersom du ser et oversiktsbilde over alle tastene i settet, vil du enkelt kunne se hvilken rad de forskjellige tastene tilhører. Som regel vil de alfanumeriske tastene ha sin naturlige plassering, men for kontrolltaster som f.eks. [Alt], [PgUp] og [Shift] er det kjekt å bekrefte at disse har radnummer og størrelse som samsvarer med tastaturet ditt.

- Er de kompatible med ISO eller ANSI? Dersom du har et tastatur med ISO oppsett, bør du forsikre seg om at det finnes taster som støtter dette oppsettet. For eksempel har ISO en stor [Enter] tast og en smalere [Shift] tast enn et ANSI oppsett. Kun ISO har dedikerte plasser for nordiske bokstaver.

- Finnes det norske/nordiske bokstaver? Det er ingenting i veien med å kjøpe et sett uten Æ, Ø og Å. Men vær forberedt på å da måtte sette andre taster inn på disse plassene. Siden Æ, Ø og Å ligger på rad 2 og 3, er de lurt å plassere keycaps for nettopp rad 2 og 3 her.

- Er tegnene/bokstavene gjennomsiktige eller ikke? Dersom du har RGB bakgrunnsbelysning i tastaturet ditt og ønsker opplyste tegn, må du forsikre seg om at tegnene slipper lys gjennom.

- Hvilken lydprofil ønsker du fra tastaturet? Generelt sett vil tykke og/eller høye keycaps gi en dypere lyd, mens lave og/eller tynnere gir en lysere lyd. ABS er et mykere materiale enn PBT, som er forholdsvis hardt. Dette kan også påvirke lyden.


Ufullstendig artikkel? Har du kommentarer til innholdet? Vi setter pris på din tilbakemelding.