of Norway

Hvordan bygge mitt eget custom keyboard?


Å bygge ditt eget tastatur kan høres vanskelig ut om du aldri har gjort det før, og er usikker på hvor du bør starte. Den gode nyheten er at prosessen faktisk er ganske enkel. Det er imidlertid lurt å gjøre seg kjent med terminologien, de ulike komponentene du trenger og framgangsmåten, før du setter i gang.

Bestem deg for hva du vil ha

Det kan virke som en enkel sak, men det er en god idé å ha en klar tanke på forhånd om hva du spesifikt ønsker deg. Da blir det enklere å navigere gjennom et bredt utvalg av tilgjengelige produkter. Om du har erfaring med å bygge en datamaskin, vet du at de individuelle komponentene må være kompatible for å fungere i lag som en enhet. Det samme prinsippet gjelder når du bygger et mekanisk tastatur. Det flotte med tastaturer (i motsetning til datamaskiner) er at de har færre deler, noe som gir mange flere muligheter enn begrensninger.

Her er noen avgjørelser som er lurt å ta før du begynner jakten etter produkter:

  • Hvilket layout og hvilken størrelse ønsker du? ISO? ANSI? TKL? Full størrelse? Les mer om de ulike layoutene her.
  • Ønsker du å lodde bryterne fast i kretskortet selv, eller ønsker du å kunne montere og bytte brytere uten loddebolt og tinn? I sistnevnte tilfelle bør du se etter kretskort som støtter "hot-swap".
  • Hva er budsjettet ditt? Det er veldig lett å gå på en smell her. Tusenlappene flyr fort, derfor er det greit å ha definert hvor mye penger du faktisk har til rådighet. Bestiller du fra utlandet kommer 25% merverdiavgift på toppen av prisen du betaler direkte til nettbutikken.

Disse komponentene må du inkludere i budsjettet

Et komplett mekanisk tastatur er sammensatt av følgende komponenter. For å gi en indikasjon på prisnivået, er det oppgitt et estimert prisområde for hver komponent. Det er mulig å finne komponenter som ligger utenfor dette prisestimatet, så betrakt dette som en veiledende gjennomsnittspris.

  • Kabinett (case). Det er bred variasjon i pris og kvalitet her. De rimeligste plastkassene kan kjøpes for noen hundre kroner. I premiumsegmentet finner du kabinett laget av aluminium, tre, akryl og andre materialer. Prisene begynner vanligvis på omtrent tusenlappen for masseproduserte produkter, og mellom to og fem tusen kroner for mer eksklusive produkter.
    På bildet ser du Drekiskip, som er tilgjengelig i nettbutikken.

  • Kretskort (PCB). Et kretskort har en pris på omtrent 500 kroner. Den største forskjellen ligger i layoutet og om kortet støtter "hot-swap" eller ikke. Ofte selges kretskort sammen med kabinettet, slik at du er sikker på at disse er kompatible. Kretskort selges vanligvis med støtte for enten ANSI eller ISO layout. Les mer om de forskjellige tastaturoppsettene (layout) her.

  • Stabilisatorer (stabilizers). Bidrar til at de store tastene holdes stabile under tastetrykk. Et sett med stabilisatorer koster omtrent 200 kroner. Det er generelt sett to varianter: Cherry og Costar, hvor Cherry er enklest å montere mens Costar har bedre stabilitet. Det er også forskjellige monteringsløsninger som "screw-in" og "clip-in". Stabilisatorer festes enten til monteringsplaten eller til kretskortet. Sistnevnte er å foretrekke for optimal stabilitet, men her er det også forskjeller fra produsent til produsent.

  • Brytere (switches). Brytere kan kjøpes i pakker eller individuelt, og prisene varierer betydelig, fra 250 kr til 1000 kr for et komplett tastatur. Det er et bredt utvalg av forskjellige brytere å velge mellom. Skaff deg mer innsikt i denne artikkelen

  • Keycaps (tastehetter). Igjen er det mange alternativer å velge mellom, og prisene varierer stort. Du kan finne keycaps for noen hundrelapper på AliExpress og Temu, eller opp mot 2000 kroner for de mest eksklusive. GMK har lenge blitt betraktet som den bransjeledende merkevaren. Les mer om keycaps i denne guiden.

    Avbildet: iNVINTIX keycaps med norske bokstaver. Tilgjengelig i nettbutikken.

I tillegg trenger du ofte:

  • Monteringsplate. Det er denne alle bryterne festes til. Den sikrer at bryterne holdes på plass med riktig avstand til hverandre og kretskortet de er festet til. Platen følger alltid med kabinettet, med mindre tastaturet har en plateløs design. Ved plateløse design festes bryterne direkte på kretskortet.

  • USB-kabel.

Andre ting selges vanligvis separat, som tilbehør:

  • Dempende/lydisolerende pakninger, tape og innlegg. Dette er valgfritt å kjøpe/bruke. Noen ganger er dempematerialer en integrert del av konstruksjonen, for eksempel for tastaturer med pakningsmontering (gasket mount).
  • O-ringer for tastehettene. Disse brukes for å dempe lyden fra tastetrykkene og festes under tastehettene. Helt valgfritt å bruke.
  • Utstyr og smøremidler for smøring av stabilisatorer og brytere. Hvis du ønsker mindre støy fra stabilisatorene, er det lurt å smøre dem. Brytere oppnår også en mer behagelig lyd/følelse med smøring. Noen brytere selges også ferdig smurt fra fabrikken. Les mer om brytere og smøring her.
  • Utstyr for lodding av brytere hvis du foretrekker å lodde selv i stedet for å bruke "hot-swap".
  • Verktøy, f.eks. switch-puller og keycap-puller (for å fjerne brytere og keycaps).

Hva med kompatibilitet?

Teoretisk sett kan du kjøpe alle komponentene separat fra ulike leverandører og nettbutikker. Men i praksis er dette ikke å anbefale, ettersom det er en stor risiko for at noen deler ikke vil være kompatible med hverandre. Det sikreste er å kjøpe komponentene i pakker eller sett. Mer om disse settene i neste avsnitt.

En grei huskeregel er at følgende deler bør kjøpes samlet:

  • Kabinett (case), kretskort (pcb) og monteringsplate.
    Disse tre komponentene utgjør skjelettet til tastaturet, og være kompatible.
Dette kan kjøpes separat, fra andre leverandører / av andre merker:
  • Brytere
  • Keycaps (tastehetter)
    PS: Har du brytere i MX-design må du også kjøpe keycaps som passer. Les mer om keycaps her.
  • Stabilisatorer
  • USB-kabel
  • Pakninger og dempematerialer

Barebone

Å anskaffe komponenter enkelt kan gjøres ved å kjøpe en "barebone"-versjon av et tastatur. Dette innebærer at man kjøper et sett som vanligvis inkluderer et kabinett, et kretskort og eventuelt en monteringsplate. Noen ganger kan settet også omfatte dempematerialer, kabler og stabilisatorer. Det er viktig å kontrollere hva som følger med før du bestiller. En "barebone"-versjon kommer typisk uten brytere, tastehetter og smøringsutstyr. Flere nettsteder tilbyr konfiguratorer som veileder deg gjennom kjøpsprosessen. Du vil ofte finne en meny hvor du kan velge de komponentene du ønsker. Noen ganger vil du også få en påminnelse om å legge til en nødvendig komponent i handlekurven hvis den mangler.

Byggeprosessen

Se video av hele byggeprosessen med iNVINTIX Drekiskip :

Når du har skaffet deg alle komponentene til tastaturet, er det tid for å starte byggeprosessen. Avhengig av tastaturet er det forskjellige monteringsløsninger, men prosessen er generelt sett lik trinn for trinn:

  1. Test kretskortet for å sikre at det fungerer. Koble kortet til strøm (USB) og besøk VIA test. Der finner du et testprogram (Key Tester). Bruk en pinsett til å lukke kretsen for hver enkelt bryter på kretskortet, for å bekrefte at de fungerer. Dette gjøres for å unngå å oppdage feil i kretskortet etter at tastaturet er ferdigbygget (du må gjerne hoppe over dette steget, men det er utrolig kjedelig å måtte demontere alt om du oppdager feil i kretskortet etter ferdigmontering).

  2. Hvis du vil smøre bryterne selv, må dette gjøres før montering. Du trenger brytere, smøremiddel, en pensel og et verktøy for å åpne bryterne (en switch opener).

  3. Smør stabilisatorene (hvis ønskelig) og monter dem på kretskortet/monteringsplaten. Om du bruker stabilisatorer med skrufester, trenger du en skrutrekker. Clip-in-festesystem klikkes på plass.

  4. Montér bryterne på kretskortet. Dersom du har en monteringsplate, festes bryterne både til platen og til kretskortet. Eventuelle dempematerialer (platefoam) legges mellom platen og kretskortet som i en sandwich. Noen benytter også standoff-skruer for å holde kretskort og plate sammen med korrekt avstand.

  5. Lodd bryterne fast på kretskortet. Du trenger loddebolt og tinn for dette. Hvis kretskortet støtter "hot-swap", trenger du ikke lodde bryterne fast.

  6. Montér eventuelle medfølgende eller ønskede dempematerialer i kabinettet og/eller på monteringsplaten.

  7. Plasser "sandwichen" med kretskort, plate og brytere i kabinettet, og koble ledninger til eventuelle datterkort og batterier. Fest løse deler, og skru sammen tastaturet etter bruksanvisningen.

  8. Montér tastehettene på bryterne.

  9. Koble til datamaskinen. 

  10. (Valgfritt) Last inn software for programmering. Er tastaturet kompatibelt med QMK/VIA, besøker du caniusevia.com og setter opp ditt personlige tastaturoppsett. Les mer om dette her.

  11. Enjoy! (Ikke valgfritt )


Ufullstendig artikkel? Har du kommentarer til innholdet? Vi setter pris på din tilbakemelding.